-
Temmuz 24, 2022
- Türkiye
Dünya tarihinin en önemli savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı, Türk tarihinin dönüm noktası sayılan bir savaştır. Osmanlı İmparatorluğu 1.Dünya Savaşı’nın dışında kalmak istemesine rağmen, özellikle Almanlar Osmanlıyı kendi yanlarında savaşa çekmeye çalışmışlardır. Almanlar, Akdeniz’de bulunan iki savaş gemisini Çanakkale Boğazı’ndan geçirerek İstanbul’a ulaştırmış, bunun üzerine Osmanlı Devleti tepki çekmemek için bu iki gemiyi satın aldığını belirtmiştir. Çünkü Boğazlar Antlaşması gereğince yabancı savaş gemilerinin boğazlardan geçmeleri yasaktı. Gemilere Yavuz ve Midilli adları verildi. Fakat gemilerin komutanları Osmanlı üniforması giyen Alman subaylarıydı. Bu gemilerin Ekim 1914’te Sivastopol kentini bombalamaları ile Osmanlı İmparatorluğu İttifak Devletleri yanında savaşa katıldı.
Sivastopol’un bombalanması üzerine İtilaf Devletleri Osmanlıya karşı deniz harekatı başlattılar. İtilaf Devletleri’nin asıl amacı Rusya ile doğrudan temasa geçmek ve Orta Avrupa’daki Alman güçlerini arkadan kuşatmaktı. Bunun için boğazlardan geçip İstanbul’u ele geçirmeleri gerekliydi. İngiliz ve Fransızlar ikişer gemi ile 3 Kasım 1914’te ilk bombardımanı gerçekleştirdiler. Esas savaş ise aynı filonun 19 Şubat 1915 tarihinde harekete geçerek bir ay süreyle karayı bombalaması ile başladı. 18 Mart tarihinde boğaza giren gemiler her iki yakayı da bombaladılar. Türk birlikleri tarafından yapılan atışlar ve denize döşenen mayınlar nedeni ile büyük kayıp veren filo geri çekilmek zorunda kaldı.
25 Nisan 1915 sabahı Anzaklar Arıburnu’na çıkarma yapmaya başladılar. Bu tarihten itibaren yaklaşık dört ay boyunca şiddetli çatışmalar yaşanmış, her iki tarafta büyük kayıplar vermiştir. Bu savaşlarda Albay Mustafa Kemal’in üstün savaş zekası sayesinde başarılı olamayacaklarını anlayan düşman kuvvetleri geri çekilmek zorunda kalmıştır. Çanakkale Savaşı’nda düşman ordusuna karşı kahramanlık örneği sergileyen Türk ordusu, on binlerce şehit vermiş, destanlaşan bu savaş sonucunda “Çanakkale Geçilmez” ifadesinde kendini bulan tarihi bir başarıya imza atmıştır.
Günümüzde Milli Park olan Gelibolu Yarımadası mutlaka gezilmelidir. Burada bulunan “Salim Mutlu Savaş Hatıraları Müzesi” de özel bir önem taşır.