Merhaba,
Covid-19 salgını tüm dünyayı olumsuz etkiledi.
Beklenmedik şekilde gelişen bu salgın, tüm dünyanın dengesini bozdu. İnsanlar evlerine kapandı, işiz kaldı. Ekonomik ve psikolojik çöküntüler yaşandı. Görünmeyen bir düşmana karşı hem bilimsel hem de psikolojik savaş veriliyor.
İnsan sosyal bir varlıktır. İnsanların tüm gün eve kapanmasının yaratacağı olumsuz koşullar çok doğaldır. Bu koşullar, toplumların ve kişilerin gelenekleri, eğitimleri, yaşları ve kişilikleri ile farklılık gösterir.
Salgın, eğitimi de olumsuz etkiledi. Öğrenciler, okuldan uzak kaldılar. İnternetten eğitim yöntemiyle tanıştılar. Oysa ki okul, çocuklar için bir sosyalleşe ortamıdır. Okulda arkadaşları ile sosyalleşen, hem öğrenen hem eğlenen çocuklar eve kapanmak zorunda kaldılar. Bu çocuklar için de, aileleri için de çok zor oldu. Farklı yaş ve kuşaktan insanların evde beraber bütün günü geçirmeleri stresi arttırdı. Veliler, çocuklara karşı nasıl davranacaklarını şaşırdılar. Çocukların, derslerinden geri kalması endişesinin dışında psikolojik gerginlikler de çeşitli sorunlar ortaya çıkardı.
Burada, çeşitli sanat ve hobi aktivitelerinin kişilerin stres atıp kendisini geliştirmedeki rolü devreye girmelidir.
Müzik, bilimsel olarak insan psikolojisine olan katkıları ispatlanmış bir sanat dalıdır. Kişilerin sosyalleşmesi ve kendini ifadesinde çok önemlidir. İnsanoğlu, binlerce yıldır müzikle iç içedir. Müziğin beyin gelişimine katkıları tartışılmaz. Örneğin, piyano çalmak konsantrasyon için çok önemlidir. Piyano çalan kişi aynı anda ellerini, gözlerini, kulaklarını ve ayaklarını koordineli bir şekilde kullanır. Enstrüman çalmak kişiyi günlük stresten uzaklaştırır. Kişinin özgüveni artar. Kendini ifade etme becerisi gelişir. West Virginia üniversitesinde bir grup bilim insanı, yürüttükleri araştırmalarda, müziğin seçici bir şekilde nörokimyasal sistemleri, beynin olumlu ruh hali, duygu durumu düzenleme, dikkat ve bellek üzerindeki yapıları etkilediğini ortaya çıkardılar.
Müzik terapidir.
Müzik dinleyerek hem fiziksel acılarını hem de duygusal acılarınızı azaltabilirsiniz. Yapılan araştırmalar her iki tür acının da beyinde aynı bölgeleri aktifleştirdiği bulundu. Müzik dinlemek, kolesterol, kan basıncı ve dolaşım sistemini düzenlemede etkili olan ilaçlar kadar faydalıdır. Bir cerrahi operasyondan önce dinlenen müziğin operasyon sonrasında ortaya çıkabilecek sorunları önlediği bulunmuştur.
Yapılan araştırmalar, uykuya dalmadan önce dinlenen klasik müziğin hem uykuya dalmayı kolaylaştırdığını hem de uyku kalitesini arttırdığını göstermiştir.
Konuşurken kullandığımız kelimeler, iç dünyamızı olabildiğince yansıtır. Ancak müzik dilini aşar, onun üzerinde engin anlatımlar sunar. Müzik, diğer sanatların ötesinde bizi farklı duygulara ve bilinç durumuna yönlendirir.
Dinleyin, söyleyebildiğiniz kadar siz de söyleyin, bir müzik aleti çalmayı deneyin. Bütün bunların ruh halinize nasıl geldiğini gözleyin.
Haydi, hiç vakit kaybetmeden hemen başlayın.
Müzikle kalın.